首页 | 中美加英语 | 特别策划 | 留学新闻 | 教你学英语 | 招生培训 | 在线语法 | 大学采风 | 著作在线
 读者原创 | 英语能力 | 网上答疑 | 实用英语 | 奥运英语 | 少儿英语
 
  最新招生信息
  热点新闻
  你现在的位置:网站首页 > 英语学习 >>在线语法
数词
http://www.cso365.com  2006-4-17 8:30:15   英语周报  

       表示数目多少或顺序多少的词叫数词,数词分为基数词和序数词。表示数目多少的数词叫基数词;表示顺序的数词叫序数词。

     一、基数词

  1)基数词写法和读法: 345 three hundred and forty-five;

  2)基数词一般是单数形式,但下列情况,常用复数:

   a. 与of 短语连用,表示概数,不能与具体数目连 用,如scores of people 指许多人;
   b. 在一些表示"一排"或"一组"的词组里;

     如:They arrived in twos and threes. 他们三三两两的到达了。

   c. 表示"几十岁";

   d. 表示"年代",用 in +the +数词复数;

   e. 在乘法运算的一种表示法里,如:3 x 5 = 15 Three fives is (are) fifteen.

     二、序数词

  序数词的缩写形式: first---1st second---2nd thirty-first---31st 

    三、 数词的用法
  1)倍数表示法

   a. 主语+谓语+倍数(或分数)+ as + adj. + as
    I have three times as many as you. 我有你三倍那么多。

   b. 主语+谓语+倍数(分数)+ the size (amount,length…) of…
    The earth is 49 times the size of the moon. 地球是月球的49倍。

   c. 主语+谓语+倍数(分数)+ 形容词(副词)比较级+ than…
   The grain output is 8 percent higher this year than that of last year.
   今年比去年粮食产量增加8%。

   d. 还可以用by+倍数,表示增加多少倍
   The production of grain has been increased by four times this year.
   今年粮食产量增加了4倍。

  2)分数表示法
  构成:基数词代表分子,序数词代表分母。分子大于1时,分子的序数词用单数,分母序数词用复数:
  1/3 one-third ; 3/37 three and three-sevenths.

     练习题 

  1) There are( )employees and several employers in the company. 

  A) a thousand of 

  B) thousand 

  C) thousands of 

  D) thousands 

  2) He always wanted to have( )of books and he has recently bought four( ). 

  A) hundreds...hundreds 

  B) hundred...hundred 

  C) hundreds...hundred 

  D) hundred...hundreds 

  3) The weight of the moon is only about( )of the earth. 

  A) one eight 

  B) one of eight 

  C) one the eighties 

  D) one eightieth 

  4) The assignment for Monday is to write( )about your best friend. 

  A) a two??hundred??word composition 

  B) a two??hundred??words composition 

  C) a two??hundreds??words composition 

  D) a two??hundreds??word composition 

  5)“How many presidents are there before Abraham Lincoln?”“Fifteen, so he was( )” 

  A) the sixteenth president 

  B) the sixteen president 

  C) president sixteen 

  D) president the sixteen 

  6) Jane Eyre is a good book. I have read it and I decide to read it( ). 

  A) the second time 

  B) a second time 

  C) two time 

  D) two times 

  7) My new bicycle cost me about( )my old one. 

  A) three times than 

  B) three times as much as 

  C) three times much than 

  D) three times as many as 

  8) When were you born? I was born( ). 

  A) on July 3rd, 1973 

  B) in July 3, 1973 

  C) on July 3, 1973 

  D) in July 3rd, 1973 

  9)Yesterday my mother bought( )eggs in the market. 

  Unfortunately, she broke two and ten were left. 

  A) a dozen 

  B) dozens of 

  C) dozen 

  D) several dozens 

  10) I bought a big fridge, which occupied about( )of the space in my kitchen. 

  A) two??five 

  B) two??fifth 

  C) second??fifth 

  D) two??fifths 

  数词部分练习题 

  1)C、2)C、3)D、4)A、5)A、6)B、7)B、8)A、9)A、10)D

  相 关 链 接